Alkyoniden-dagen

De Alkyoniden-dagen zijn het fenomeen waarbij extreme weersomstandigheden afnemen en er een paar weken mooi weer heerst met zonneschijn, zonder wolken en wind. Ze vinden plaats in het hart van de winter, in de periode van 15 december tot 15 februari. Deze dagen worden vaak gekenmerkt door temperaturen die als hoog worden beschouwd voor de tijd van het jaar.

De ijsvogel, in het Grieks Αλκυόνη, is volgens de traditie een prachtige zeevogel met een lange en krachtige snavel om zijn voedsel te vangen. Hij heeft een blauwe kleur op zijn kop en rug, een witte kleur op zijn nek en oranjerode veren op de borst om op te vallen tegen de azuurwitte lucht en de zee. De ijsvogel symboliseert rust, bescherming en kalmeert de woelige zee.

Volgens de mythologie was Alcyone, de dochter van Aeolus, een prachtige vrouw die getrouwd was met Ceyx. Hun huwelijk was zo succesvol dat ze geloofden dat ze gelijk waren aan de goden. Om hun arrogantie te straffen, liet Zeus het schip van Ceyx zinken, waardoor hij verdronk. Alcyone rouwde diep. Zeus had medelijden met haar en veranderde haar in een prachtige vogel, de ijsvogel, die voorbestemd was om in de winter eieren te leggen. Zo beval Zeus dat de winden zouden ophouden en dat de zon vijftien dagen zou schijnen in het hart van de winter, zodat Alcyone in alle rust haar eieren kon leggen.

0